Brandstoffen en smeermiddelen voor uw voertuig

Zonder brandstof en smeermiddelen rijdt uw auto niet. Maar wat is nu het verschil tussen de typen brandstof en wat zijn de grootste voor- en nadelen? Welke smeermiddelen bestaan er en wat is het beste voor uw auto? Van Horne Brandstoffen en zet het voor u op een rij.

 

Brandstofsoorten en meer

Wist u dat Nederland de hoogste belastingdruk op brandstof ter wereld heeft? Een groot gedeelte van onze brandstof bestaat uit accijns, wettelijke heffingen en de btw. Geen wonder dat veel mensen die aan de grens wonen graag in bijvoorbeeld België tanken. Maar accijns en heffingen zijn niet alle factoren die de prijs van brandstof bepalen. Ook de productieomvang, de dollarkoers, wereldgebeurtenissen en de weersomstandigheden zijn van invloed op de prijs van onze brandstof en ook daardoor is er veel prijsverschil tussen diverse soorten brandstof.

 

Naast prijsverschillen tussen brandstoffen bestaan er ook grote verschillen in typen brandstof. De bekendste brandstoftypen zijn diesel, benzine en LPG. Sinds oktober 2018 zijn de namen van de diverse brandstoffen in Europa gestandaardiseerd, hebben biobrandstoffen een nieuwe naam en wordt er gewerkt met symbolen: ronde symbolen voor benzine, vierkanten voor diesel en ruitvormige symbolen voor gas (LPG).

 

Benzine

Naast euro 95 of euro 98 (ook wel super genoemd), zijn er nu verschillende biobrandstoffen met toegevoegd ethanol. Het cijfer, bijvoorbeeld 5 of 10, staat voor het percentage ethanol dat is toegevoegd aan de benzine. Ethanol is toegevoegd om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, zonder dat auto’s moeten worden aangepast door gebruik van een andere brandstof. U betaalt voor auto’s die rijden op benzine de laagste wegenbelasting, echter is benzine wel het duurst van de drie typen brandstof die we hier bespreken.

 

Diesel

Diesel is een aardolieproduct en makkelijker te vervaardigen dan benzine. Ook is het goedkoper, maar wel slechter voor het milieu doordat het meer fijnstof uitstoot dan benzine. Tegenwoordig bestaan er ook bio diesels, B7, B10 en B100 en een geheel synthetische diesel genaamd XTL die niet uit aardolie is vervaardigd. Diesel is dan wellicht goedkoper en zuiniger in gebruik, de wegenbelasting voor auto’s en andere voertuigen die op diesel lopen valt fors hoger uit dan een benzineauto. Ook zijn dieselauto’s vaak zwaarder, wederom slecht voor de wegenbelasting, en de aanschafprijs van voertuigen met een dieselmotor ligt vaak hoger dan een benzine-equivalent. Alleen als men veel kilometers maakt is een dieselauto dus voordeliger dan een benzineauto van hetzelfde type.

 

LPG

LPG of autogas is een mengsel van buthaan en propaan. De CO2-uitstoot van LPG is lager dan Benzine en Diesel en is erg goedkoop. Echter betaal je voor op LPG rijdende auto’s ook weer meer wegenbelasting. Bovendien is LPG niet overal verkrijgbaar en is het meer belastend voor de motor omdat gas de motor heter maakt dan diesel of benzine. Daarnaast kost een gasinstallatie veel geld en veel ruimte. Vanwege deze en meer nadelen is LPG in Nederland geen populaire brandstof. Echter is LPG wel een stuk beter voor het milieu.

Smeermiddelen

Smeermiddelen zijn onlosmakelijk verbonden met auto’s en andere vervoersmiddelen. Motorolie reinigt en beschermt uw auto. Daarom is het ook van belang dat u het juiste smeermiddel voor het juiste type auto gebruikt.

 

Het schoonhouden van motoronderdelen is belangrijk om ze in goede conditie te houden. Controleer daarom regelmatig het oliepeil van uw auto. Wanneer de olie vervuild is, kan het smeermiddel de motor bijvoorbeeld niet goed beschermen. Smeermiddelen verminderen tevens wrijving en slijtage. Olie vormt een beschermend laagje tussen diverse motoronderdelen en vermindert weerstand door wrijving van actieve onderdelen. Uw motor werkt stiller en gaat langer mee door het gebruik van goede motorolie. Smeermiddelen voeren tevens warmte af die door wrijving ontstaat en voorkomen roest en corrosie.

Wilt u weten welk type smeermiddel uw auto nodig heeft? Raadpleeg dan uw onderhoudsboekje of vraag het uw dealer.

Voor ieder type brandstof en smeermiddel bent u bij Van Horne in Zuidoost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg aan het juiste adres. Wij zijn al meer dan 65 jaar actief in de olie- en brandstoffenmarkt en voorzien u graag van advies. Meer weten? Neem contact op.